Studentresor

läs och låt dig inspireras

Kajsa del 3 "Träffade vänner för livet"

Publicerad 2013-02-26 12:00:00 i Au Pair, Intervjuer,

Hur mycket fritid fick du och vad sysslade du med då?
Jag hade väldigt mycket fritid. Jag var ledig varje helg och varje dag mellan 8.30-14.30. Mina bästa vänner i USA hade samma schema som mig så vi umgicks på dagarna, shoppade, tränade eller fikade. Under året läser man också någon kurs. Då finns det tid att plugga på den lediga tiden. På helgerna försökt vi alltid utforska ny platser . Det tog 4 h med buss till New York så ibland åkte vi till NY över helgen eller någon annan stad. Vi gick på bio, åt ute eller umgicks med vänner. De flesta av mina vänner hade väldigt mycket fritid så vi försökte göra så mycket och upptäcka så mycket vi kunde av USA.

Hur överensstämde din resa med dina förväntningar?
Min resa överträffade alla mina förväntningar. Jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta när jag reste och eftersom min ansökan och matchning gick väldigt fort så var de inget som jag gått och funderat över i flera år. Jag försökte verkligen utnyttja alla chanser till att resa och se mer av USA. Mina värdbarn var helt underbara och jag träffade vänner för livet. Det var så mycket mer än jag vågade hoppas på.

Vilket är ditt bästa minne som Au Pair?
Mitt bästa minne som Au pair är nog alla mysstunder med mina värdbarn eller de många resor jag gjorde under mitt år. Det är otroligt svårt att bara välja ett. Men kramarna från mina värdbarn eller resan till Kanada som jag gjorde med mina två bästa vänner över Nyår är nog de allra bästa minnena. Hela året i säg är ett helt otroligt minne som är svårt att ta in medan man är där. Det är först nu i efterhand som jag verkligen har förstått hur mycket jag har varit med om och upplevt.

Beskriv din resa med tre ord.
Kärlek, spänning och lärorikt

Panelen del 2

Publicerad 2013-02-19 13:22:00 i Intervjuer, Volontärresor,

Behövde du mycket fickpengar?
Lottie: Nej.
Espen: Det beror på vad man väljer att göra där du åker. Man kan klara sig på 3000 men likaväl spendera 20000.
Frida: Du har redan betalt boende och mat. Det är väldigt billig att leva i Afrika. Så svar nej. Vill man dock göra turistgrejer som safari eller resa i landet bör man ha mer pengar på ett konto, det är så pengarna år åt.

Hur bodde du?
Lottie: Hos en familj tillsammans med andra volontärer.
Espen: Ett rum med eget badrum på ett barnhem med 30 barn och 2 kvinnliga arbetare.
Frida: I en afrikansk familj tillsammans med andra volontärer främst från Sverige men även från andra länder. Familjen har haft volontärer i flera år men är varken rika eller fattiga.

Berätta lite om platsen dit du åkte.
Lottie: Tanzania. Varmt. Fattigt. Glada människor. Vacker natur. Underbara barn. Farligt att gå ut ensam. Tråkig mat. Annorlunda Europa.
Espen: Trevligt ställe med häftig kultur och traditionsrik vardag. Alla människor är intresserade av dig och vill lära från dig och din europeiska lärdom.
Frida: Afrika, Tanzania, Arusha. Staden Arusha är en av de större städerna i Tanzania och ligger i norra delen på gränsen till Kenya. Det är turistmässigt en av Afrikas mer besökta städer då landet har flera större nationalparker som ex Serengeti där inspiration till Lejonkungen hämtats. Även ett av världens största berg Kilimanjaro ligger där och paradisön Zanzibar lockar många turister. Trots inkomsten av turismen är en stor del av befolkningen fattig och lever en dag i taget, livnär sig på egen försäljning av varor på marknader. De flesta pratar bra engelska, det tillsammans med swahili är huvudspråken. Islam och kristendom är de två främsta religionerna.
 
Espen                                              Frida
 

Kajsa del 2 "De bryr sig inte om man säger "have" istället för "had""

Publicerad 2013-02-19 12:43:48 i Au Pair, Intervjuer,

Varför valde du att resa med just SI och vad fungerade bra?
Min första kontakt med Au pair var när jag följde med en kompis på ett informationsmöte hos en annan organisation. Jag bestämde mig då för att på börja en ansökan mest på kul. Jag tyckte då att ansökan var rätt så jobbig eftersom de var precis innan de gick över till att göras på datorn. Dessutom var organisationen väldigt angelägen om att jag skulle vara väldigt snabb och kontaktade mig väldigt ofta. Jag gjorde sedan som många andra, googlade lite på de olika organisationerna och hittade då SI som jag kände verkade bra. Jag fick väldigt bra bemötande och informationen var väldigt tydlig och om man behövde hjälp fanns de alltid någon som svarade fort. I slutändan så tycker jag att det viktigaste är att man själv känner sig trygg med den organisationen man söker med vilken nu det än är.

Stötte på några problem? Något du är missnöjd med?
När jag väl påbörjade min ansökan gick det väldigt fort, jag gjorde klart den på mindre än en månad. Så min ansökningsprocess var relativ snabb och ja stötte inte på några problem.

Var det svårt att anpassa sig till det nya livet? Vilken omställning var svårast?
Jag tyckte att allt i början var väldigt lätt. Allt var nytt och spännande. Det jobbigaste var i början att få fram det man ville säga på bästa sätt. Som tur var så kom man in i språket redan på orientation och hade 4 dagar på sig att höra och tala engelska innan de var dags att kommunicera med värdfamiljen. Jag hade inte direkt någon hemlängtan i början. För mig kändes det som att jag var där och dom var hemma. Det var uppdelat liksom, väldigt märklig känsla. Att det är just barn man arbetar med tror jag gör omställningen lättare. De brukar inte ta lång tid innan de accepterar en och de bryr sig inte om man säger "have" istället för "had".

Hur fungerade det med språket? Var det jobbigt? Utvecklades du mycket?
Som jag sa så kom man in i det redan de första dagarna. Jag tyckte att de flöt på väldigt lätt. Jag känner framför allt att man har fått väldigt bra självförtroende att tala Engelska. Om någon frågar om vägbeskrivning eller liknande blir man inte helt ställd och nervös utan man kan flytande engelska och har levt med de i ett år. Det är en oerhörd stor fördel om man planerar att studera och mycket av kurslitteraturen är på Engelska.

Panelen del 1

Publicerad 2013-02-19 12:11:00 i Intervjuer, Volontärresor,

Lottie 30 år, Espen 19 år och Frida 21 år åkte förra året på en volontärresa till Tanzania. Vi har ställt frågor till dem för att ta reda på mer om deras vistelse där och de är nu vår volontärresepanel! Skriv gärna en kommentar om ni vill veta något mer.
 
                                                                                     Espen
 Frida
 
Vilken organisation åkte du med?
Lottie: Volontärresor
Espen: Love volunteers
Frida: Volontärresor

Skulle du rekommendera den till andra? Varför?
Lottie: Ja, ordnade en plats åt mig snabbt. Finns dock billigare organisationer.
Espen: Ja det skulle jag, billigare än alla svenska organisationer och varför ska man åka med svenskar om man ska utomlands plus att du får en bättre engelska!
Frida: Ja det skulle jag när det gäller att resa till Tanzania. Tror att det kan vara väldigt olika beroende på vart man väljer att åka och hur mycket hjälp man vill ha. Gillar inte att man betalar så mycket pengar till en organisation för att volontärarbeta men av alla organisationer är volontärresor ett något billigare alternativ. Jag ville heller inte åka som en ”turistgrupp” eller vad man kan kalla det och då var denna resa bra. Vi hade en svensk kontaktperson i landet annars fick vi klara oss själva, det kändes helt enkelt inte som om man åkte med en organisation. Det var mycket bra.

Hur kom det sig att du åkte på volontärresa?
Lottie: En gammal dröm.
Espen: Velat åka utomlands på äventyr och det var det bästa möjliga sättet att se världen på ur en annan synvinkel samtidigt som du reser så billigt som möjligt.
Frida: Gjorde mitt projektarbete i Zambia och fick intresse för internationella relationer. Dras till Afrika.

Hur länge var du borta?
Lottie: 6 veckor.
Espen: 9veckor.
Frida: 8 veckor

Kajsa del 1 - En typisk arbetsdag som au pair

Publicerad 2013-02-06 10:21:53 i Au Pair, Intervjuer,

"Jag har varit Au pair i en familj med 3 st barn, en tjej på 7 år, en pojke på 5 år och en flicka på 4 år. Jag bodde i en förort till Washington DCca 15 minuter (med bil) från centrala city. Min värdfamilj var väldigt öppen och jag var en familjemedlem samtidigt som Au pair. Vi umgicks ofta på kvällarna allihop och när familjen åkte på semester fick jag följa med. Mina värdbarn gick alla i skola samt på dagis så min arbetsdag såg ut som följande:

 

•        Jag väckte barnen kl 7, hjälpte dom att klä på sig och serverade sedan frukost. Oftast gjorde jag detta tillsammans med min värdmamma och vi hjälptes åt att göra lunch för barnen att ta med.

•        Sedan körde jag antingen den äldsta tjejen till skolan eller de två yngre till dagis.

•        Efter ca 8.30 var jag ledig och kunde disponera dagen precis som jag ville. En eller två dagar i veckan brukade jag passa på att göra barnens tvätt på förmiddagen (väldigt lätt då allt i USA tvättas i kallt vatten och torktumlas)

•        Vid halv tre hämtade jag alla barnen och beroende på vilken dag i veckan det vara så hade de oftast aktiviteter så som simning, balett och Irish dance.

•        Min värdmamma lagade maten och när vi kom hem från aktiviteterna åt vi hela familjen tillsammans varje kväll.

•        Efter maten mös vi oftast en stund i soffan och sedan hjälpte jag barnen att bli redo för sängen och läste en saga.

•        Jag slutade oftast vid halv åtta/åtta.

 

En kväll i veckan hade mina värdföräldrar date-night, då lagade jag maten och passade barnen hela kvällen. Det var oftast den bästa kvällen i veckan för då mös vi lite extra och barnen fick vara uppe lite längre. De sysslor som jag hade var alltså att ta hand om barnen, se till att de mådde bra, plocka undan efter barnen samt tvätta deras kläder. Min värdfamilj var väldigt öppen och välkomnande mig som en ny medlem. Mina värdbarn var väldigt underbara, kärleksfulla och väldigt väluppfostrade."

 

 

 

Om

Min profilbild

Hej! Vi är två tjejer som studerar på Norra Real, inriktning sam-språk. Då vi går sista året har det blivit dags för projektarbete. Vi har valt att rikta in oss på livet efter studenten, som börjar komma riktigt nära! Vi hoppas kunna inspirera dig till att göra något du faktiskt brinner för och ta till vara på den tid som kan komma att bli den bästa i ditt liv! Kommentera gärna dina åsikter eller frågor, vi tar till oss allt! Det går också bra att maila oss på [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela