Studentresor

läs och låt dig inspireras

Malin del 2 "Det viktiga är att våga försöka"

Publicerad 2012-11-29 19:02:00 i Au Pair, Intervjuer,

19-åriga Malin bestämde sig för att åka som Au Pair till USA med organisationen STS. Just nu bor hon i Seattle, WA, sedan tre månader tillbaka, hos en familj med två barn, en flicka på 9 år och en pojke på 5 år.
 
Var det svårt att anpassa sig till det nya livet? Vilken omställning var svårast?

Jag känner att jag haft väldigt tur med min värdfamilj. De är väldigt noggranna med att jag känner mig inbjuden till allt men ger mer utrymme att säga nej och spendera tid med mina vänner. På det sättet har det varit ganska lätt att anpassa sig till livet här. Samtidigt är det alltid svårt att komma in i någon annans hem och våga ta för sig av allt. Att till exempel öppna kylskåpet och ta vad man vill är något jag fortfarande har svårt med.

Det svåraste är givetvis att vara ifrån familj och vänner hemma i Sverige. Jag är van vid att prata med mamma varje dag men nu är det begränsat till en gång i veckan via Skype.

Hur fungerar det med språket?

Jag har aldrig haft större problem med engelskan och var därför inte speciellt orolig för att prata engelska. Det är klart det är lite jobbigt att prata engelska med någon som har språket som modersmål, speciellt i början. Jag tror det är viktigt att inte lägga för stor energi på om grammatiken blir helt korrekt eller inte, det viktiga är att våga försöka för det är enda sättet att utvecklas. Man utvecklar sitt språk här varje dag utan att man riktigt tänker på det. Nu behöver jag inte tänka speciellt mycket på vad jag vill säga utan det kommer automatiskt.
 
 
 
Klicka här för att komma till Malins blogg!
 
Glöm inte att kika in senare för att läsa om Malins fritid i Seattle!
 
 

Malin del 1 "Jag ville verkligen utforska alla alternativ"

Publicerad 2012-11-29 15:58:00 i Au Pair, Intervjuer,

19-åriga Malin bestämde sig för att åka som Au Pair till USA med organisationen STS. Just nu bor hon i Seattle, WA, sedan tre månader tillbaka, hos en familj med två barn, en flicka på 9 år och en pojke på 5 år.
 
Varför valde du att resa med just STS?

Jag vet att många tar den första bästa förmedlingen och kanske inte riktigt lägger ner speciellt mycket tid på att välja vem de åker med, så har det varit med många Au Pairer jag mött under min resa.

Jag ville verkligen utforska alla alternativ och var inne på ett flertal olika förmedlingars hemsidor och läste på om dem. I slutändan valde jag mellan STS och EF (Cultural Care) och bestämde mig för att gå på informationsmöte hos dem båda. Efter informationsmötena lät jag helt enkelt magkänslan bestämma och den valde STS. Jag har varit på språkresa med STS innan och då funkade allt bra vilket givetvis också var en viktig faktor.

Vad har fungerat bra med STS?

Enligt mig har allting funkat riktigt bra med STS. Under min ansökningsprocess kom det upp många frågor och STS var alltid snabba med att svara på både mejl och telefon.

Har du stött på några problem? Något du är missnöjd med?

Jag har faktiskt inte fått några problem alls än så länge nej.

Hur överensstämde din resa med dina förväntningar?

Jag hade läst en hel del Au Pair–bloggar för att få en uppfattning om vad jobbet innebar. De hjälpte mig verkligen då man får information direkt från Au Pairer istället för bara från förmedlingen.
Det gav mig en ganska tydlig bild av vad arbetet innebar och hur en vardag kan se ut. Så på det sättet överensstämde mina förväntningar ganska bra.

Det jag inte kunde föreställa mig var hur många underbara människor jag skulle träffa eller hur mycket jag skulle trivas!
 
I nästa del av intervjun med Malin får du läsa om hur hon anpassade sig till det nya livet och språket, så häng kvar!
 

Au Pair

Publicerad 2012-11-29 15:19:00 i Au Pair, Statistik,

Väldigt många ungdomar drömmer idag om att få komma ut i världen och kombinera arbete med nöje. Vår undersökning visar att 67% tycker att just detta är viktigast med en resa efter studenten. Är du en av dessa personer? Och vill du dessutom till USA (som 41% i vår undersökning vill)? Då kanske det skulle vara ett alternativ att åka som Au Pair. Då det annars är svårt att få arbetstillstånd i USA är det här ultimat.
 
Du bor och jobbar hos en familj som du fått vara med att välja och som dessutom har valt dig, allt för att både du och familjen ska känna er så bekväma som möjligt. Sysslorna kan variera, men i grunden handlar det om att hjälpa till och ta hand om barnen mot en ersättning som brukar ligga på 1300 kr/vecka.
 
För att du ska få en bättre uppfattning om vad det innebär att vara Au Pair och bli inspirerad kommer vi publicera en serie inlägg och intervjuer om livet som Au Pair!
 
 

Härligt resultat!

Publicerad 2012-11-14 10:13:00 i Allmänt, Statistik,

Hej hej!
 
Vi har nu sammanställt enkätundersökningen och fått fram att hela 91%* skulle tycka det var givande att läsa om olika typer av resor som man kan göra efter studenten. Vi tycker det känns väldigt positivt och har blivit ännu mer motiverade till att driva detta projekt nu!
Ungefär en tredjedel (32%) svarade nej på frågan "Vet du vad du ska göra efter gymnasiet?" och det är just dessa vi framförallt hoppas kunna inspirera. Även en stor andel av de som svarade ja var samtidigt intresserade av vårt projekt och därför hoppas vi kunna ge även dem inspiration. Vi vill ge en bredare syn på vad som finns att göra och ge förslag på olika sätt att genomföra resorna.
 
 
Ha det bra så länge och välkommen tillbaka!
 
*av 100 besvarade enkäter (71% tjejer och 29% killar i åldrarna 16-20)
 
 

Om

Min profilbild

Hej! Vi är två tjejer som studerar på Norra Real, inriktning sam-språk. Då vi går sista året har det blivit dags för projektarbete. Vi har valt att rikta in oss på livet efter studenten, som börjar komma riktigt nära! Vi hoppas kunna inspirera dig till att göra något du faktiskt brinner för och ta till vara på den tid som kan komma att bli den bästa i ditt liv! Kommentera gärna dina åsikter eller frågor, vi tar till oss allt! Det går också bra att maila oss på [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela