Studentresor

läs och låt dig inspireras

Afrika

Publicerad 2013-01-29 12:27:00 i Volontärresor,

Snart kommer vi att börja skriva om volontärresor till Afrika, så här kommer en video med lite inspiration!
(en liten rolig fakta är att man i Tanzania ofta har gäss istället för vakthundar, som du kanske märker i videon ;))
 

Bartenderutbildning

Publicerad 2013-01-16 14:39:00 i Bartenderutbildning, Statistik,

Skulle du kunna tänka dig, liksom ungefär var tredje ungdom*, en sommarmånad fylld med umgänge, dans, klubbar, hög musik, glädje, medelhavsvärme och som dessutom erbjuder och möjliggör jobb för framtiden? Aa precis, vi visste väl det; bartenderutbildningen är något för dig.
 
Stay tuned för att få reda på mer om att åka på en bartenderutbíldning!
 
* Baserat på vår enkätundersökning av 100 besvarade enkäter (71% tjejer och 29% killar i åldrarna 16-20)
 

Volontärresa

Publicerad 2013-01-16 14:21:00 i Statistik, Volontärresor,

Om dagens ungdomar får välja mellan att resa långt bort eller nära Sverige visar vår statistik att 78% föredrar det första. Det kan vara det exotiska som lockar, att komma bort från vardagen och uppleva ny natur och kultur.
 
 
Enligt vår undersökning är det många som i framtiden skulle kunna tänka sig att göra en volontärresa. Dessutom är värmen, det sociala umgänget och möjligheten att bli en del av en annan kultur lockande för dagens ungdomar. Allt det här får du uppleva under en volontärresa, som är väldigt vanligt i bl.a. Afrika, då de ofta innefattar mycket jobb och nära kontakt med människor i ett oftast varmt klimat.
 

Erika del 2 "Brukar spendera de flesta helgerna i New York City"

Publicerad 2013-01-09 11:35:39 i Au Pair, Intervjuer,

Erika är en 19-årig tjej som i detta nu bor 40 min från New York City där hon ska stanna i lite mer än ett år. Hon valde att åka med au-pairorganisationen STS och hamnade i en familj där hon tar hand om två barn i åldrarna 9 och 12.

Var det svårt att anpassa sig till det nya livet? Vilken omställning var svårast?

Tiden, den var helt klart jobbig i början, var redo att somna vid 4 på eftermiddagen sen så vaknade man mitt i natten och var helt klarvaken. Sen så var det lite jobbigt eller snarare läskigt att köra här första gångerna, för folk kör som galningar här!

 

Hur fungerar det med språket?

Jag har helt klart utvecklats. När jag träffade min värdfamilj första gången i verkligheten var jag så nervös så jag fick knappt fram ett ljud. Men min engelska har klart blivit bättre nu behöver jag inte tänka så mycket längre, utan jag bara tjatar på.

 

Hur mycket fritid får du och vad sysslar du med då?

Jag brukar nästan alltid vara ledig från fredag eftermiddag till måndag morgon. Jag brukar spendera de flesta helgerna i New York City. Känner att man får ju passa på när man bor så nära. Men det finns även andra köpcenter i närheten här där jag bor. Sen så har jag spenderat en del helger i Stamford, där en av mina vänner bor. Men annars när jag är ledig så umgås jag med mina vänner, manikyr, pedikyr, äta god mat, långa nätter med struntprat, bio, titta film hemma, shoppa, mycket shopping.

 

Vilket är ditt bästa minne hittills som Au Pair?

Jag har helt klart flera, små minnen som när man hämtar upp barnen från skolan och de ler och blir glad att man är där, till min resa med Victoria till Boston. Sen alla underbara helgerna inne i New York City.

 

Beskriv din resa med tre ord.

Lärorik, rolig, spännande

 
Här är länken till Erikas blogg, om du vill läsa vidare!
 
Nästa gång får du läsa om hur en vanlig dag som au pair kan se ut!
 
 

Jobba i London med Blueberry

Publicerad 2013-01-09 11:30:00 i Jobba utomlands,

Efter öppet hus hos Blueberry höll vi mailkontakt vilket ledde till ett personligt möte om att jobba i London. Vi blev glatt bemötta av en tjej vid namn Malin som hade mycket erfarenhet och kunskap att dela med sig av, liksom resten av Blueberrys anställda ska ha. Vi stannade i lite mer än en timme och fick chansen att fråga allt vi undrade och lyssna till hennes personliga erfarenheter och tankar. Nu tänkte vi berätta lite mer om deras "jobba i London -program".

Det är ett arbetsprogram som vägleder och hjälper dig med det mesta så som ansökan, boendeinfo och information om kostnader. Det kan t.ex. vara svårt att öppna bankkonto i London då de kan ställa vissa krav och då kan Blueberry vara till stor hjälp. De hjälper dig också att skaffa ett National Insurance Number som gör att du är försäkrad. Blueberry har ingen egen personal på plats men samarbetar dock med en motorganisation, Twin, i London. Du kan alltid kontakta Blueberry om det skulle vara någonting, så försöker de hjälpa dig så gott de kan.

Det är inte mycket förberedelser som krävs, men du måste ha någon arbetserfarenhet från tidigare jobb inom hotell eller restaurang/café. Direkt när du kommer till London börjar du med en sexveckorskurs där du förbereder dig för arbetslivet med bl.a. intervjuträning och hjälp med att skriva ett så bra CV som möjligt. Lugn, du har inga prov eller läxor utan exempel på vad får lära dig är hur ett CV i London bör se ut t.ex. att det kan vara bra att du har en snabb översikt om ditt liv som underlättar för arbetsgivaren. Intervjuträningen kan innebära tips som att du ska tänka ut tre ord som sammanfattar dig själv och att du ska framhäva dig själv och inte hålla tillbaka.

Det är tufft med jobben i London just nu, vilket innebär tuffare konkurrens och hårdare krav t.ex. på att du ska ha tidigare arbetserfarenhet och vara motiverad. Därför är det viktigt att du inte ger upp, utan var "på" och ta för dig! Arbetsprogrammet försöker matcha jobb med dina intressen för att du ska bli så nöjd som möjligt. Ofta är det lätt med hjälp av Blueberry att få jobb inom servicebranschen t.ex. Starbucks, Body Shop, Zara och Hilton. Lönen är oftast minimum, ca 53 kr/h, men då det gäller serviceyrken kan du också få en hel del dricks.

Något som inte ingår i arbetsprogrammets pris är boende, vilket kan vara rätt så dyrt. Det är därför väldigt vanligt att man delar lägenhet med ett antal personer och att man kanske inte alltid bor så centralt. Detta gör dock att du lär känna nya människor från hela världen och att du aldrig behöver känna dig ensam! Under de första veckorna är det vanligt att man med hjälp av Blueberry bor på ett residens i närheten av språkskolan vilket gör att man redan där knyter kontakter och slipper tänka på boende innan avfärd.

Blueberrys jobbprogram till London i 6 månader, som inkluderar 6 veckors språkkurs (20 lektioner/vecka) kostar 15 975 kr. Observera att du kan få CSN stöd.

För att läsa mer om att jobba i London kan du gå in på deras hemsida genom att klicka här!


 
 

Au pair-organisationer

Publicerad 2013-01-09 11:23:00 i Au Pair, Organisationer,

Nu när du har läst några intervjuer med au pairer tänkte vi klargöra skillnader mellan Sveriges tre största au pair-organisationer (USA): STS, Cultural Care (CC/EF) och Skandinaviska Institutet (SI). Vi har upptäckt att de i stort sett erbjuder samma saker och på samma villkor. Priset är ungefär detsamma, men varierar lite i skillnad på programavgift och övrigt. Det som vi dock anser vara det viktigaste är vad magkänslan säger, gå på flera informationsmöten och känn efter! I grund och botten är det ju ändå din personligt valda värdfamilj som är det viktigaste.

Om du vill läsa mer om dessa organisationer kan du klicka på deras namn nedan.

STS, CC eller SI

Organisation:

STS

CC

SI

Krav:

·         18-26 år

·         200 barntimmar

·         Gymnasieexamen

·         Körkort

·         God hälsa

·         Ostraffad

·         Förstår och pratar engelska

·         Rökfri

Ingår i programmet och priset

Flygresa tur och retur:

X

X

(Om du fullföljt ditt år)

X

(Om du fullföljt dina 12 månader)

Förberedelsekurs i New York:

X

(på hotell)

X

(på Cultural Cares Training School)

X

(på Hilton hotell)

Fri sjuk- och olycksfallsförsäkring (basförsäkring):

X

X

X

Veckoersättning ( $195.75) (1310 kr):

X

X

X

Mat och eget rum hos familjen:

X

X

X

$500 i studiebidrag (3344 kr):

X

X

X

2 veckors betald semester:

X

X

X

Lagligt au pair visum:

X

X

X

En extra månad att resa runt i USA:

X

X

X

Personlig intervju och informationsmöte:

X

X

X

 

Polisregisterutdrag:

X

X

X

Hälsoundersökning:

X

X

X

Internationellt körkort:

X

X

X

Fullt pris:

8085 kr

8237 kr

8937-9337 kr

Blueberry - jobba i London

Publicerad 2013-01-09 09:54:00 i Jobba utomlands, Organisationer,

Blueberry är en organisation som kan hjälpa dig med många utlandsresor av olika typer, och vi har fördjupat oss i deras "jobba i London-program" som vi tycker verkar riktigt bra. Det hjälper dig som vill f

lytta till London och skaffa ett jobb där. Till och börja med tänkte vi berätta om vår uppfattning om denna organisation efter att vi varit i kontakt samt på möte med dem. Sedan kommer vi att gå in mer på att jobba i London med hjälp av just Blueberry.

Organisationen Blueberry

Vi var på Blueberrys kontor på Grev Turegatan 35 i Stockholm för första gången då de anordnade öppet hus där. Vi kom dit utan förväntningar eller mål för att se vad som erbjöds, och fick chansen att prata med kunniga anställda, ställa och få svar på frågor samtidigt som vi blev inspirerade. Vi blev bra bemötta från början till slut och fick en tjej tilldelad oss som berättade lite allmänt om de olika programmen och visade runt oss på deras hemsida. Hon, liksom de andra som arbetade där, var engagerade och professionella samtidigt som de var personliga. Lokalen var mysig och vi kände oss välkomna tillbaka. Vi vill verkligen uppmana dig att våga gå på öppna hus och boka in möten om det är något du är det minsta intresserad av! Det ger otroligt mycket att kunna få information och svar direkt och på ett mer personligt plan. Och kom ihåg, du varken binder dig eller förlorar något på det.

I nästa inlägg kommer vi som sagt att gå in på att Jobba i London med hjälp av Blueberry. Klicka här för att komma till deras hemsida.

 
 

Erika del 1 "Svårt att föreställa sig alla roliga saker"

Publicerad 2013-01-07 13:34:42 i Au Pair, Intervjuer,

Erika är en 19-årig tjej som i detta nu bor 40 min från New York City där hon ska stanna i lite mer än ett år. Hon valde att åka med au-pairorganisationen STS och hamnade i en familj där hon tar hand om två barn i åldrarna 9 och 12. Läs den första delen här och nu om hennes fantastiska resa.

Varför valde du att resa med just STS?

Mellan nian till ettan så åkte jag på språkresa till USA, Orlando i en månad med STS och jag tyckte att de var så trevliga och det funkade så bra så jag valde att åka med dem igen. Sedan så har de ju funnits med länge och vet hur det funkar med allt från språkresor till Aupair.

 Vad har fungerat bra med STS?

De har varit väldigt hjälpsamma när jag gjorde min profil, så att familjerna kunde få en bra bild av vem jag var innan de valde att intervjua en. Sen så är de lätta att få tag i med allt från mail till telefon och de är alltid supertrevliga och hjälpsamma. Sedan så finns det allt från äldre kvinnor och män som jobbar där till de som bara är några år äldre än mig, så det är en härlig mix!

 Har du stött på några problem? Något du är missnöjd med?

Jag har inte stött på några problem än så länge (peppar, peppar ta i trä!) Jag vet att när min kompis gjorde hennes profil så blev några av hennes bilder och rubriker till bilderna helt konstiga, men STS hjälpte henne så de var inga problem.

Hur överensstämde din resa med dina förväntningar?

Ganska bra ändå. Det är ju såklart svårt att försöka förstå hur jobbigt det är att vara hemifrån så här länge, men även svårt att föreställa sig alla roliga saker och resor som man har gjort. Men en av mina största förhoppningar var att jag skulle känna mig som en i familjen med min värdfamilj, och det gör jag verkligen!


 Gå in på hennes blogg genom att klicka här för att läsa mer om hennes resa! 

 

London calling!

Publicerad 2013-01-07 13:18:00 i Allmänt, Jobba utomlands,

London, en storstad som för oss har allt man kan önska. Med sin charm och kultur är det lätt att känna sig hemma. En stad som nästan alla har en relation till, oavsett om man har varit där eller upplevt den i filmen och litteraturens värld. Du kommer snabbt in i londonbornas vardag som kan innebära mysiga pubvisiter, soliga promenader i parker som Hyde Park, take-away från Starbucks, shopping längs med Oxford Street och såklart London by night.
 
Självklart kan du ju också vara turist och besöka alla möjliga sevärdheter så som London Eye där du får en fantastisk vy över staden och bl.a. kan se Buckingham Palace, ta ett standardfoto vid en av de berömda telefonkioskerna, gå i Hugh Grants fotspår och promenera i Notting Hill, lyssna till den jättelika Big Bens klockslag, äta på snabbamatskedjor som KFC eller ta en fish n' chips i tidningspapper för att slutligen ta en sväng förbi Piccadilly Circus och besöka M&M's store. Många kommer säkert hit i hopp om berömmelse eller om att få se en kändis men lyckas du inte med detta så kan du ju alltid besöka Madame Tussauds!
 
Det här är en av våra favortistäder som man aldrig tröttnar på och där man alltid ser något nytt.
 
 
 

Jobba utomlands

Publicerad 2013-01-07 12:18:00 i Jobba utomlands, Statistik,

Hela 72% av de ungdomar som deltagit i vår enkätundersökning svarade att de kunde tänka sig att söka eget jobb utomlands. Vi båda skulle kunna tänka oss det här då det kan ge erfarenhet inom arbetslivet, vara en bra merit för framtida arbeten, kan öppna nya dörrar och ge nya kontakter, samt att du får utveckla dina språkkunskaper och slutligen; det lär bli sjukt kul!!
 
 
 
Väldigt många skulle föredra att resa till en stad framför natur, vilket vi tänkte anpassa oss till. Det här gör att det ger goda förutsättningar när man ska söka jobb utomlands eftersom det finns fler möjligheter (men även konkurrens!).
 
 
 
Spontant kanske du liksom vi, tänker att du är trött på Sverige och vill komma långt härifrån. Något som dock är bra att ha i åtanke och som vi har insett är fördelarna med att inte resa så långt, är bland annat att det blir billigare samt att man slipper krångel med visum. Dessutom kan det vara en trygghet att veta att du kan få besök ofta och ifall något skulle hända, eller om du skulle få nya planer, kan du resa hem snabbt. Därför kommer vi att fokusera på arbete i Europa då intresset verkligen finns.
 

Om

Min profilbild

Hej! Vi är två tjejer som studerar på Norra Real, inriktning sam-språk. Då vi går sista året har det blivit dags för projektarbete. Vi har valt att rikta in oss på livet efter studenten, som börjar komma riktigt nära! Vi hoppas kunna inspirera dig till att göra något du faktiskt brinner för och ta till vara på den tid som kan komma att bli den bästa i ditt liv! Kommentera gärna dina åsikter eller frågor, vi tar till oss allt! Det går också bra att maila oss på [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela