Studentresor

läs och låt dig inspireras

Panelen del 3

Publicerad 2013-03-01 15:35:00 i Intervjuer, Volontärresor,

Kände du att du blev en del av kulturen?
Lottie: På ett sätt ja, eftersom jag bodde i en familj fick jag ta del av livet där betydligt mer än om jag skulle åkt dit som turist och bott på hotell.
Espen: Ja det skulle jag säga men även att man i efterhand (då man kommit hem) förstår mer vad man varit en del utav och vad man inte riktigt kommit in i efter 9 veckor.
Frida: Folket i området där jag bodde var vana med volontärer och vet vad vi gör där vilket gjorde att vi kanske hade lite lättare att bli accepterade än vanliga turister. Vissa stannar och pratar medan andra fnissar i smyg. Vanligt förekommande var att de försöker lära en swahili och förväntade sig att man skulle svara på swahili. Vi levde bland den lokala befolkningen, använde samma transportmedel, handlade på marknader etc. mer eller mindre ett vanligt afrikanskt liv. På så sätt lärde vi oss själva kulturen och anpassade oss bra till African time, allt tar sin tid. 

Vilka kulturskillnader märkte du av?
Lottie: Fattigdom. Inte samma möjligheter att spendera tid och pengar på fritid. Ingen som motionerade förutom några som spelade lite fotboll. Förlegade könsroller, kvinnan var hemma och skötte hushållet medan mannen jobbade och tjänade pengar. Inte stora möjligheter till shopping, äta ute eller gå på kulturella saker som t.ex. bio eller teater. Kyrkan hade en stor roll hos invånarna.
Espen: Det är för många för att ens börja rabbla på haha. Allt från klockan till att barn äter sist i familjen!
Frida: Allt. Tidsstressen som vi har i västvärlden. I Afrika är inte tid av betydelse, allt tar sin tid. I Sverige framförallt talar man inte ofta med människor man inte känner, så var det inte i Tanzania. På det sättet känner man sig välkommen dit. Likhet är dock att alla har sina fördomar. I västerländska samhället finns fördomar mot Afrika och dess kultur medan det finns lika mycket fördomar hos dem, ibland nästan mer. Största och tråkigaste skillnaden är att man märker hur stängda vi i Sverige är, alla sköter sitt. I Tanzania hjälper man varandra, dansar, spelar musik etc.

Espen                                                                     Frida
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Hej! Vi är två tjejer som studerar på Norra Real, inriktning sam-språk. Då vi går sista året har det blivit dags för projektarbete. Vi har valt att rikta in oss på livet efter studenten, som börjar komma riktigt nära! Vi hoppas kunna inspirera dig till att göra något du faktiskt brinner för och ta till vara på den tid som kan komma att bli den bästa i ditt liv! Kommentera gärna dina åsikter eller frågor, vi tar till oss allt! Det går också bra att maila oss på [email protected]

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela